Jak ušetřit energii při vaření na treku

Co by to bylo za dovolenou v přírodě, abyste si během ní neuvařili jídlo na vařiči? Čím delší cesta vás ale čeká, tím více vás určitě zajímá, jak při takovém vaření ušetřit energii. Ušetřená energie při vaření na vařiči se totiž rovná ušetřenému palivu. A na to je třeba v polních podmínkách obzvlášť myslet.
 


 
Asi už jste si při práci s vařičem všimli, že většina jeho výkonu se vytrácí do okolí a zbytek vám sotva vystačí na ohřátí. Jak na to, aby se vzácná energie ušetřila? Za prvé myslete na to, abyste sladili používané nádobí s vařičem. Dostatečně výkonný vařič je základ, doplnit by ho ale mělo nádobí, které vám velikostí bude stačit k pokrmu a zároveň dokáže převést teplo dodané vařičem s co nejmenšími ztrátami. Pro dvojici se nejlépe hodí velikost jeden litr na jídlo, na pití o něco více. Myslete na to, aby hrnce měli správně padnoucí pokličku, která ušetří hodně unikajícího tepla.
 

Využijte závětří

 
U vařiče je důležitá ochrana jeho plamene před větrem, můžete se samozřejmě setkat už s konstrukcí hořáku, která tento problém řeší za vás. Pokud ale závětří konstruované přímo s vařičem nemáte, je třeba si zajistit jednoduché, skladné a nehořlavé závětří. Poskytne vám vytouženou ochranu před ztrátami tepla, a to tím více, čím těsněji závětří kolem vařiče postavíte.
 

Vybírejte správné nádobí

 
Energii vám uspoří také vhodný materiál nádobí. Vybrat si můžete od titanové slitiny přes potravinářský nerez až po nejrůznější nepřilnavé povrchy, mezi které se řadí teflon, teflex nebo například pasivace titanem. Nejlehčí je titanová slitina, jenže zrovna titan špatně vede teplo a navíc je docela drahý. O něco těžší než hliník a méně závadný je kvalitní nerez, ale i ten nevede teplo zrovna nejlépe. Sáhnout můžete například po nádobách z dvojkovu, u kterých vnější část tvoří silnější hliníková slitina, která dobře rozvádí teplo, a vnitřek je tvořen slabým nezávadným nerezem. Nádoby jsou lehčí než nerez, ale zároveň jsou stejně hygienicky nezávadné. Vnitřní vrstva nepřilnavých materiálů usnadňuje vaření, ale musíte si dávat pozor při přepravě, abyste ji nepoškodili.
 

Integrovaný výměník šetří teplo

 
Už jste slyšeli o nádobí s integrovaným výměníkem? Podobá se vlnovci, kterým prochází teplý vzduch. Tento vlnovec odebírá spalinám teplo, které by jinak odešlo bez užitku. Setkáte se s nádobami, které mají výměník jako svou nedílnou součást anebo jde o doplněk, který můžete připevnit v případě potřeby. Pokaždé ale docílíte velké úspory paliva a zrychlíte celý proces vaření.
 

Kdo by nechtěl ušetřit energii při vaření, a tím spíše na cestách, kde je každý kousek dobrý? Využijte tipy, které jsme vám představili a užijte si svůj příští výlet do přírody s příjemným bonusem v podobě ušetřeného paliva.