Sušené maso: Energie sbalená na cesty

Sušené maso: Energie sbalená na cestyJak sbalit jídlo na deset či dvacet dnů, když s sebou na zádech nesete jenom průměrně velkou krosnu nebo batoh? Vsadit na instantní polévky, zásoby z domu nebo něco úplně jiného? A z čeho brát energii? Pokud milujete výzvy a extrémní podmínky, pak jistě přemýšlíte, jak tuto prekérní situaci vyřešit k naprosté spokojenosti svalů i žaludku. Slyšeli jste již někdy o sušeném masu? Pravděpodobně ano a asi jste ho i zahlédli na pultech obchodních řetězců. Nutno podotknout, že sušené maso, které je v hyper a super marketech k dostání je opatřeno cenovkou, z níž se protočí panenky i těm nejotrlejším. Proto si prozradíme, jak si sušené maso připravit doma s minimálními náklady a maximální užitnou hodnotou.

Kde se vzalo, tu se vzalo… sušené maso

 

Sušení masa, ale i nespočtu dalších potravin je známé zhruba od doby starých Egypťanů, kteří touto metodou konzervovali potraviny na mnoho dlouhých týdnů i měsíců. Ale sušené maso znaly i naše babičky, stejně jako maso naložené v soli. Ledničky a mrazáky nebyly, tak bylo potřeba využít dary přírody a bystrého rozumu a uchovat úrodu přes zimu nebo do další sklizně.

 

Mezi největší benefity sušení masa patří:

 

  • Nízká hmotnost usušeného masa
  • Maximum cenných látek, vitaminů a energie v mase
  • Jednoduchá příprava v domácím prostředí
  • Bezproblémová konzumace na cestě

Víte, že: Sušit na cesty i pro domácí použití můžete nejen maso, ale také ovoce, zeleninu nebo dokonce domácí müsli?

 

Jaké zásady platí při sušení masa?

 

Abyste si na cesty připravili opravdovou lahůdku, je potřeba dodržovat několik zásad, mezi které patří:

  1. Dodržování základních hygienických zásad
  2. Teplý suchý vzduch (maso rychleji vysušíte při horkém vzduchu)
  3. Vlhkost vzduchu okolo 30 procent
  4. Co nejmenší teplotní výkyvy
  5. Co nejintenzivnější cirkulace vzduchu

Jaké maso je pro sušení ideální?

 

Je to smutné, ale na šťavnatém bůčku si na cestách prostě nepochutnáte. K sušení masa se totiž hodí zejména libové kusy, mezi které ale bůček rozhodně nepatří. Pokud hledáte vhodného kandidáta, tak hledejte zejména mezi hovězím masem, pokud máte rádi exotiku, pak nešlápnete vedle s masem z lamy, ovce, kozy, antilopy, jelena nebo divočáka.

Na prvním místě je zde ale čerstvost masa, stejně jako kvalita zdroje, z něhož maso odebíráte. Maso musí být bez viditelných vizuálních nedokonalostí a stop po parazitech. Pokud by maso vykazovalo nějaké nedokonalosti, k následné úpravě je zcela nevhodné! Přivodit by vám totiž na cestách mohlo nepěkné komplikace i zdravotní neduhy.

 

Jak upravit maso před sušením?

 

Dobré je, pokud maso zakonzervujete. To provedete jednoduše – solí. Maso můžeme solit samotnou solí, anebo použijeme přibližně 14% roztok soli ve vodě. Poté se již můžete vrhnout na samotné sušení. Tenké plátky masa sušte nejlépe na nějakých dřevěných podložkách – to proto, aby mezi jednotlivými kusy mohl proudit vzduch a maso se sušilo rovnoměrně. Maso ale můžete také zavěsit na háky nebo jej sušit na kovových svorkách.

Víte, že: 25 g sušeného masa odpovídá přibližně 60 g syrového masa, se všemi prospěšnými nutričními hodnotami?

 

Jak maso konzumovat?

 

Usušené maso můžete konzumovat buďto syrové (pokud si troufnete) nebo upravené procesem rehydratace. Co to vlastně znamená? Jde vlastně o zcela opačný proces sušení, kdy sušené maso vložíte do kotlíku s vodou a třeba bujónem, necháte ho „nacucat se“ a poté uvaříte jako klasické maso.